Leżące przy szwajcarskiej granicy Franche-Comté przez wieki było strefą buforową pomiędzy Francją, a Cesarstwem kierowanym przez Habsburgów (w granicach Francji znalazło się dopiero w 1678 roku). Temu też może zawdzięczać swoją nazwę, którą tłumaczyć się jako wolne hrabstwo – teorii w tej sprawie jest wiele i obejmuje m.in. fakt iż w średniowieczu Franche-Comté było zwolnione z cesarskich ceł, jego władca Renaud III odmówili hołdu Cesarzowi, a na końcu mogła to być też zwykła pomyłka pisarska, która z francuskiego France-Comté uczyniła wolne Franche-Comté. Geograficzną, a jednocześnie kulinarną dominantą regionu jest leżący na zachodzie masyw gór Jurajskich. To wypasane tutaj krowy dają mleko na słynne sery takie jak Comte, Morbier czy Vacherin. Kuchnia jest tu góralska i prosta co potwierdza fakt, iż bazę najbardziej znanych dań stanowi kiełbasa, szczególnie ta produkowana przez masarzy z Morteau. Górskie łąki Jury dały też całe bogactwo ziół słynnego, Absyntu stworzonego właśnie na francusko-szwajcarskim pograniczu.
Przystawki
- Gratin Morteau (Kiełbasa zapiekana)
- Morbiflette (Zapiekanka serowa)
- Vacherin Fondue
Mięso i Drób
- Jesus de Morteau au vin blanc (Kiełbasa duszona w białym winie)
- Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
- Poulet aux morilles (Kurczak ze smardzami)
Porady
- …
Sery i nabiał
- Beaufort
- Bleu de Gex
- Cancoillotte
- Comte
- Emmental Français Est-Central (Grand Cru)
- Gruyère Français
- Morbier
- Vacherin Mont d’Or