Franche-Comté i Jura


Leżące przy szwajcarskiej granicy Franche-Comté przez wieki było strefą buforową pomiędzy Francją, a Cesarstwem kierowanym przez Habsburgów (w granicach Francji znalazło się dopiero w 1678 roku). Temu też może zawdzięczać swoją nazwę, którą tłumaczyć się jako wolne hrabstwo – teorii w tej sprawie jest wiele i obejmuje m.in. fakt iż w średniowieczu Franche-Comté było zwolnione z cesarskich ceł, jego władca Renaud III odmówili hołdu Cesarzowi, a na końcu mogła to być też zwykła pomyłka pisarska, która z francuskiego  France-Comté uczyniła wolne Franche-Comté. Geograficzną, a jednocześnie kulinarną dominantą regionu jest leżący na zachodzie masyw gór Jurajskich. To wypasane tutaj krowy dają mleko na słynne sery takie jak Comte, Morbier czy Vacherin. Kuchnia jest tu góralska i prosta co potwierdza fakt, iż bazę najbardziej znanych dań stanowi kiełbasa, szczególnie ta produkowana przez masarzy z Morteau. Górskie łąki Jury dały też całe bogactwo ziół słynnego, Absyntu stworzonego właśnie na francusko-szwajcarskim pograniczu.

Przepisy


Przystawki

Mięso i Drób

Porady