Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Frittata | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Frittata



W uproszczeniu można uznać, że Frittata to włoski odpowiednik francuskiego omletu – włoskie fritta oznacza po prostu smażyć i początkowo nazwa Frittata odnosiła się do wszelkiego rodzaju smażonych jajek. Podstawowa różnica pomiędzy francuską, a włoską wersją pozostaje fakt, że frittaty w przeciwieństwie do omletu nie smaży się na gładkie ciasto i nie zwija się. Przygotowuje się ją za to z większą ilością dodatków, szczególnie warzywnych. Często smaży się z dwóch stron (ew. zapieka). Stąd bardziej przypomina to co w Polsce określane jest mianem omletu, a jeszcze bardziej hiszpańską Tortillę.

Klasycznym przykładem jest umbryjska Frittata al Tartufi z truflami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych