Galangal Wielki czyli Alpinia Galanga w smaku najbardziej zbliżony do imbiru choć delikatniejszy, a przy tym bardzo aromatyczny. Najpopularnieszy jest w Indonezji, Malezji, Laosie i Tajlandi. Tutaj wchodzi w skład zup, przede wszystkim Tom Kha Gai, ale także past Curry. Z suszonego galangalu często robi się nalewki wspomagające trawienie. W Indonezji używana jest malajska nazwa Langkuas (ew. Langkwas) ewentualnie korzeń nazywany jest Galangalem Korzennym a także Laos. Krórkie Kha to nazwa obowiązująca w Tajlandii oraz Laosie. W indyjskim Manipuri jest to Kanghu, a dla Tamilów Chittarattai.
[yellow_box]Odmiany galangalu: Wielki | Mniejszy | Kencur | Chiński Imbir[/yellow_box]
Przepisy z Galangalem
Tajlandia
– Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
– Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
– Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
– Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
– Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
– Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
– Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
– Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
– Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
– Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
– Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
– Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
– Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)
Indonezja
– Betutu (Pieczony drób)
– Karedok (Sałatka warzywna)
– Mie Rebus (Makaron w sosie)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Malezja
– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
– Mee Rebus (Makaron w sosie)
– Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
– Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)