Galangal Wielki (Chiński lub Tajski) / Langkuas / Kha


Galangal Wielki czyli Alpinia Galanga w smaku najbardziej zbliżony do imbiru choć delikatniejszy, a przy tym bardzo aromatyczny. Najpopularnieszy jest w Indonezji, Malezji, Laosie i Tajlandi. Tutaj wchodzi w skład zup, przede wszystkim Tom Kha Gai, ale także past Curry. Z suszonego galangalu często robi się nalewki wspomagające trawienie. W Indonezji używana jest malajska nazwa Langkuas (ew. Langkwas) ewentualnie korzeń nazywany jest Galangalem Korzennym a także Laos. Krórkie Kha to nazwa obowiązująca w Tajlandii oraz Laosie. W indyjskim Manipuri jest to Kanghu, a dla Tamilów Chittarattai.

[yellow_box]Odmiany galangalu: Wielki | Mniejszy | Kencur | Chiński Imbir[/yellow_box] Przepisy z Galangalem


Tajlandia

Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
Khanom Jeen Nam Ya (Zupa rybna z makaronem)
Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Mussaman (Pasta curry Mussaman)
Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
Nam Phrik Kaeng Panang (Pasta Curry Panang)
Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)
Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)

Indonezja

– Betutu (Pieczony drób)
Karedok (Sałatka warzywna)
Mie Rebus (Makaron w sosie)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

Malezja

– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
Mee Rebus (Makaron w sosie)
Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych