Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Galunggong Adobo (Ryba na kwaśno) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Galunggong Adobo (Ryba na kwaśno)

Adobo to filipiński sposób na przygotowanie różnego rodzaju mięs. Najczęściej jest to kurczak, ale w rzeczywistości panuje tu spora dowolność. Istotny jest bowiem nie główny składnika, ale sposób jego przygotowania: sos bazujący na occie. W podobny sposób przygotowuje się rybę – w powyższym przepisie na Galunggong Adobo jest to makrela, która po filipińsku nazywa się właśnie galunggong. W tym wariancie Adobo szczególnie uwidaczniają się europejskie korzenie potrawy, związane z metodą na konserwację ryb: w kuchni Włoch podobnym konceptem jest liguryjskie Scabeggio i dania mu pokrewne.
W tym przepisie makrela to klasyk, ale można użyć też innych ryb.

Składniki:

– 1 kg makreli lub innych ryb w całość, ale wypatroszonych
– 2 cm imbiru, posiekanego na plasterki
– 2 ząbki czosnku, posiekanego
– 3 łyżki octu ryżowego
– 200 ml wody
– 4 listki laurowe
– 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
– łyżka ziaren pieprzu
– 2 łyżki soli

Przygotowanie:

    • Rybę obtoczyć w soli, także wewnątrz i umieścić w garnku.
    • Zalać ją wodą oraz sosem sojowy i zagotować.
    • Dodać czosnek, imbir, pieprz i liście laurowe. Gotować bez przykrycia 5 minut.
    • Dolać octu, zmniejszyć ogień i wolno gotować jeszcze kwadrans, aż większość płynu odparuje.
    • Rybę podawać z białym ryżem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych