Gaskonia to historyczna kraina w południowo-zachodniej części Francji, kiedyś bardzo ważna, dziś podzielona przez dwa regiony – Akwitanię i Midi-Pyreness. Ojczyzna Alexandra Dumas to nie tylko matecznik awanturników i kłamców, jak o Gaskończykach zwykli mawiać Francuzi. Do kulinarnego kanonu Francji wprowadzili przede wszystkim duszone we własnym łoju udko gęsi (ew. kaczki) czyli Confit – Gaskonia w ogóle znana jest ze swojego drobiu, w szczególności dotyczy to departamentu Gers. Drugi miejscowy specjał za którym przepadają rodacy to Armagnac. Tuż „pod” Gaskonią ukrywa się Baskonia, której większa część znajduje się jednak w Hiszpanii. Nie mniej silne tradycje kulinarne pozostawili we Francji. Przede wszystkim nadmorskie Bayone słynące swoją szynkę bajońska, to jeden z głównych portów Baskonii. Kuchnia Basków bardziej znana jest jednak z ryb i sosu paprykowego Piperade towrzyszącego większości tutejszych potraw. O autorstwo samej szynki bajońskiej Baskowie spierają się za to z mieszkańcami Bearn, krainy położonej na pograniczu Gaskonii i Baskonii. Rejon malutki i nie byłby szerzej znany gdyby nie był ojczyzną Henryka IV, założyciela dynastii Burbonów. Sam król do jadłospisu Francji wprowadził gotowaną kurę Poule au Pot, ale z rodzimego Bearn przywiózł nie mniej znaną zupę Garburę.
Przystawki
- Cou farci (Kacze szyje nadziewane)
- Foie Gras Canard Mi-cuit (Kacza wątróbka Mi-cuit)
- Milhas (Francuska polenta)
- Piperade aux Oeufs (Piperada z jajkami)
- Salpicon (Sałatka z szynką, kiełbasą i papryką)
Zupy
- Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
- Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
- Ttoro (Zupa rybna)
Ryby i Owoce Morza
- Merlu braise aux coquillages, sauce verte (Morszczuk smażony z małżami)
- Pavé de Cabillaud a l’Auberge Kaiku (Dorsz pieczony z bakłażanem)
- Thon a la Saint-Jean-de-Luz (Tuńczyk zapiekany z Piperadą)
Mięso i Drób
- Alicot (Gulasz z podrobów)
- Axoa (Potrawka cielęca z papryką)
- Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
- Confit
- Marget du canard (Pierś z kaczki z rusztu)
- Poule au Pot (Kura z garnka)
- Poulet Basquaise (Kurczak z sosem paprykowym)
Sosy
- Piperade (Sos paprykowy)
- Sauce Bearnaise (Sos Berneński) (Sos paprykowy)
Porady
- …
Smaki
Przyprawy
- Piment d’Espelette (chili)
Warzywa i owoce
- Pimientos del Piquillo de Lodosa (papryka)
Sery i nabiał
- Abbaye de Belloc
- Erhaki
- Etorki
- Gastanberra / Gastanbere
- Matocq
- Ossau-Iraty Brebis (Ardi Gasna) Pyrenees