Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Genepy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Genepy


Genepy to alpejska nalewka wytwarzana w Dolinie Aosty. Alkohol maceruje się z cukrem oraz tutejszymi ziołami przede wszystkimi bylicami, które we Włoszech są właśnie nazywane genepy. W pierwszej kolejności jest to Artemisia glacialis czyli tzw. bylica lodowcowa. Ta objęta ochroną roślina rośnie na wysokości powyżej 2000 tys. m i na jego zbieranie trzeba uzyskać zezwolenie. Poza tym w skład Genepy wchodzą też inne bylice takie jak: piołun, Artemisia mutellina, Artemisia spicata oraz tzw. piołun alpejski (łac. Artemisia umbelliformis). W zależności od użycia świeżych bądź suszonych ziół uzyskuje się nalewkę zieloną lub jasnożółtą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych