Glutamian Sodu / Aji-no-moto


Glutamian Sodu czyli sól sodowa kwasu glutaminowego to organiczny związek chemiczny. Wbrew obiegowej opinii nie jest to jednak produkt syntetyczny. W 1908 roku kwas glutaminowy wyizolował profesor Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio. Pracował nad ekstraktem z wodorostów Kombu od wieków używanych jako przyprawa wzbogacająca smak potraw. Okazało się bowiem, że kwas glutaminowy pobudza tzw. Umami czyli piąty smak, odpowiadający za recepcję białek i przyjemny smak jedzenia – stąd też japońska nazwa Aji-no-moto którą tłumaczy się jako istota smaku (jest to też nazwa pierwszego i największego japońskiego producenta glutaminianu).
Dziś glutamian sodu produkuje się głównie na bazie produktów białkowych takich jak śruta zbożowa czy też kazeina, odpadów po produkcji buraków cukrowych lub poprzez hodowlę odpowiednich bakterii. W gastronomii zyskał złą sławę, jako sztuczny ulepszacz smaku. Dietetycy obwiniają go nawet o powstawanie tzw. syndromu chińskiego baru, czyli uzależnienia pokarmowego o dań serwowanych w dalekowschodnich knajpach. Nie mniej jest to dodatek powszechnie używany w całej Azji wschodniej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych