Groszek Zielony to jedna i ta sama roślina co twardy, łuskany groch. Tyle że każdy znajduje się na różnym etapie rozwoju. Zielony jest groszkiem niedojrzałym i dopiero z biegiem czasu zaczyna twardnieć – w ten sam sposób używane są jego odmiany stosowane we wschodnich kuchniach, znane jako groszek śnieżny oraz groszek cukrowy. Moda na zielony groszek nazywany też groszkiem ogrodowym pojawiła się dopiero w późnorenesansowych Włoszech. Europę ogarnęła w XVII i XVIII wieku.
Przepisy z zielonym groszkiem
Tunezja
– Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
– Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)
– Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)
Francja
– Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
Włochy
– Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
– Muersi (Brokuły zasmażane z chlebem)
– Pancotto (Zupa chlebowa)
– Pizza Ebraica d’Erbe (Żydowska pizza)
– Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
– Sartù di Riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)