Halibut, podobnie jak Sola, to ryba z rodziny flądrowatych (patrz: Flądra). Ich cechą charakterystyczną jest układanie się na dnie podczas żerowania, co prowadzi do tego, że jedna strona ryby wygląda jak podbrzusze, a druga jak grzbiet. Na górę też migrują oczy. W kuchennym użyciu są co najmniej trzy gatunki tej ryby. Największy jest Halibut Atlantycki (łac. Hippoglossus hippoglossus) zwany też Halibutem lub Kulbakiem Białym. To największy z Halibutów (do 4,5 m i 300 kg wagi), który zamieszkuje zwykle północną część Atlantyku – to on zazwyczaj ląduje na naszych stołach. Ten bardzo popularny gatunek został już jednak bardzo przetrzebiony i znajduje się na liście ryb zagrożonych.
Jeszcze dalej na północ zamieszkuje znacznie mniejszy (do 1 m długości) Halibut Grenlandzki (łac. Reinhardtius hippoglossoides) zwany też Czarnym lub Niebieskim. Po drugiej stronie mapy mamy pośredniej wielkości (do 2,5 m) Halibuta Pacyficznego, łowionego na północy Oceanu Spokojnego.
Przepisy na filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)