Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Hibiskus / Ketmia | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Hibiskus / Ketmia


Ketmia (łac. Hibiscus) to cały rodzaj krzewów i roślin zielnych obejmujący około 220 gatunki. Najczęściej spotykana jest jako roślina ozdobna: najbardziej znana w Polsce to Ketmia Syryjska czy też tzw. Chińska Róża, roślina donniczkowa sprowadzona z dalekiego wschodu, gdzie jest symbolem Malezji. Ma też jednak zastosowanie kulinarne i to nie tylko jako składnik mieszanek naparowych (dotyczy to też Chińskiej Róży) i drinków. Takie odmiany jak Ketmia Szczawiowa (łac. Hibiscus sabdariffa) czy też w mniejszym stopniu Ketmia Konopna (łac. Hibiscus cannabinus) w Azji są dodawane m.in. do curry.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych