Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Imbir | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Imbir


Etymologia angielskiego słowa Ginger jest bardzo długa i niejednoznaczna: prowadzi przez romański (gingibre), łacinę (zingiberi), pali (singivera), aż do tamilskiego słowa Inji Ver czyli korzeń rośliny Inji (chociaż nikiedy wskazuje się na cringa-vera co w sanskrycie znaczy rogaty wygląd, chodzi oczywiście o kształt korzenia). W Polskim ostatecznie zaistniało mocno skrócone Imbir.
W Azji południowo-wschodniej należy też szukać początków jego kulinarnej kariery – jako miejsce pochodzenia wskazuje się Malezję i Indie Wschodnie, a do Europy trafił z Krzyżowcami. W większości krajów używa się świeżego korzenia imbiru – starty lub posiekany trafia zwykle jako dodatek do dań i sosów. W tej wersji dodawany jest też do herbaty i kawy. Indie czyli największego producenta imbiru (ok. 30 proc. światowego rynku) różni jednak od reszty Azji to, że wiele przypraw jest tu suszonych i proszkowanych – tak trafia do tutejszych curry, a także najsłynniejszej induskiej mieszanki przyprawowej Garam Masala (w tej postacie imbir trafił też na bliski wschód gdzie dodaje się go do kawy oraz mleka). Suszony imbir najczęściej można spotkać także w Europie – to ze względów prakytcznych związanych z transportem przyprawy na duże odległości.

W Japonii imbir się za to marynują – występuje w dwóch postaciach: Beni Shoga oraz Gari – a w Wietnamie używa się nie tylko korzenia lecz również dużo subtelniejszych w smaku liści imbiru. Praktycznie na całym dalekim wschodzie kandyzowany imbir traktowany jest jak słodycz. Często używa się go też wymiennie z subtelniejszym w smaku Galangalem.
Zobacz: Żółty Imbir

(Jak obierać Imbir)



Przepisy ze świeżym Imbirem


Indonezja

Betutu (Pieczony drób)
Karedok (Sałatka warzywna)
Opor Ayam (Curry z kurczaka)
Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
Tumpeng (Ryż świąteczny)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Murtabak (Placek z jagnięciną)
Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
Sup Kambing (Zupa jagnięca)
Pasembur / Cheh Hoo (Sałatka z owoców morza i warzyw)

Tajlandia

Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
Khao Tom (Zupa ryżowa)
Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
Mee Grob / Mi Krob (Makaron smażony na chrupko)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Phat Khing (Mięso smażone z imbirem)

Filipiny

Kinilnat (Sałatka warzywna)
Paksiw (Ryba/Wieprzowina duszona w occie)
Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)
Tinola / La Uya (Gulasz z kurczaka)

Wielka Brytania

Cumberland Sauce / Oxford Sauce (Sos Cumberland)

Przepisy z suszonymi Imbirem


Wielka Brytania

Rhubarb Sauce (Sos rabarbarowy)

Skandynawia

Svartsoppa (Czernina)

Francja

Anatra alla Scappi (Kaczka wg. przepisu Scappiego)
Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych