İskender Kebabı to właściwie wersja Döner Kebabı. W tym przypadku skrojone z pionowego rożna kawałki jagnięciny nie trafiają jednak do zawiniętego placka, czy też bezpośrednio na talerz. Koncept tego kebaba jest nieco bardziej złożony. Pokrojoną i ułożoną na talerzu pitę traktuje się jak podkład, na który trafia sos pomidorowy, następnie mięso z grilla podlane jeszcze porcją sosu oraz roztopionym masłem. Całość serwuje się z jogurtem.
Sama nazwa przepisu wiąże się z jego powstaniem. Twórcą przepisu miał być niejaki İskendera Efendi, żyjący w drugiej połowie XIX wieku w Bursie, dość sporym tureckim mieście leżącym nad morzem Marmara vis-a-vis Istambułu. Tu w dzielnicy Kayhan prowadził knajpkę z grillowanym mięsem, którą wskazuje się także jako miejsce powstania samego Döner Kebab. Do miana twórcy tego, popularnego dania aspiruje więcej kucharzy, rodzinie İskendera Efendi pozostało więc wyłączone autorstwo wersji z sosem pomidorowy, który jest tu ponoć serwowany od 1867 roku. Stąd wzięła się nazwa Iskender Kebeb, można jednak spotkać go także pod nazwą Bursa Kebabı nawiązującą do miasta z którego się wywodzi, ale także Hacıbey Kebabı, Uludağ Kebabı a nawet Yoğurtlu Kebabı czyli kebab z jogurtem.
Składniki:
– 4 porcje Döner Kebaba z około pół kg mięsa (kupionego lub przygotowanego w domu według przepisu)
– 100 gr masła do podlania
– 4 drożdżowe placki pita
Sos:
– 4 przetarte pomidory (można też użyć pół litra passaty)
– pół łyżeczki soli
– łyżka mielonej papryki
– łyżeczka czarnego pieprzu
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przygotować sos: na patelni podgrzać oliwę, dodać pomidory lub passatę, przyprawy i całość dusić około kwadransa.
Na talerz wyłożyć pokrojone pity, polać je połową sosu pomidorowego, na wierzch ułożyć mięso, później resztę sosu, a na koniec całość podlać podgrzanym, pieniącym się masłem.
Podawać z jogurtem.