Jaggery to rodzaj odwodnionego soku z trzciny cukrowej lub palmy. W przeciwieństwie do cukrów nie jest on poddawany procesowi krystalizacji, a już tym bardziej rafinacji. Zazwyczaj jest po prostu odgotowywany – kryształy nie oddzielają się więc od Melasy. Jest przez to mniej czysty i słodki niż zwykły cukier, ale za to zawiera dużo więcej związków mineralnych zawartych w roślinie, które nadają mu aromat i specyficzny smak. Ma kolor żółtobrązowy.
Jaggery produkowany jest przede wszystkim w Indiach (a także Pakistanie i Sri Lance). Na popularności zyskał jednak także w Azji Południowo-wschodniej.
Nazewnictwo:
- Birma – Htanyet
- Malezja – Gula Melaka, Gula Merah, Nisan
- Indonezja – Gula Jawa
- Filipiny – Pakombuk, Panocha, Panutsa
- Tajlandia – Namtaan Tanod
- Japonia – Kokuto
[yellow_box]Rodzaje cukru: Biały | Brązowy | Rafinowany | Nierafinowany | Palmowy | Melasa | Muscovado | Demerara | Brabados | Jaggery | Fruktoza[/yellow_box]