Jagody Jałowca (łac. Juniperus communis) to specjalność krajów północy. W Holandii, Flandrii, a także Walonii oraz północnej Francji od wieków używany jest do zaprawiania i produkcji alkoholi. Tak powstała Jenever czyli holenderska jałowcówka, podobna do niej francuska Genièvre (a później także słowacka Borovicka). Jeszcze większą karierę zrobił jej spadkobierca gin, który dynastia Orańska spopularyzowała na Wyspach Brytyjskich.
Owoce jałowca używane są także do przygotowania jedzenia. W kuchni polskiej tradycyjnie używa się do dziczyzny. Francuzi z kolei dodają go do Choucroute, czyli alzackiego bigosu.
Samych gałązek Jałowca używa się przy wędzeniu mięs oraz ryb. Finowie doprawiają nim swoje piwo Sahti.
Przepisy z dodatkiem ziaren Jałowca
Francja
– Choucroute a l’Ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
– Les Pieds de Porc a la Saint-Menehould (Nóżki wieprzowe z Saint-Menehould)
Irlandia
– Corned Beef with Dumplings and Cabbages (Peklowana wołowina z kapustą)
– Limerick Ham / Liamhas Luimneach (Szynka z Limerick)
Czechy
– Nakládaný Hermelín (Marynowane Hermeliny)
– Utopence (Marynowane serdelki)
Włochy
– Pastin / Tastasal (Włoski burger)
– Castra / Castradina (Gulasz z baraniny)
– Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowym)