Jamaican Jerk to wywodząca się z Jamajki mieszanka przyprawowa i sos używana do peklowana mięsa przed jego grillowaniem. Ta metoda miała tu zostać przywieziona za sprawą afrykańskich niewolników. Na Jamajce miks przypraw dostał jednak ognia, a to za sprawą wyjątkowo pikantnej chili Scotch Bonnet – drugim kluczowym składnikiem jest ziele angielskie. Jamaican Jerk najczęściej używana jest do marynowania wieprzowiny oraz kurczaka – tak jak w przepisie na filmie – a sama potrawa także nazywa się Jerk.
W sklepie typu „Kuchnie Świata” można kupić mieszankę przyprawową Jamaican Jerk Seasoning, nazywaną także Jerk Rub co oznacza suchą marynatę – rub znaczy nacierać i czasami nazywa się ją wcierką. Jest to pierwotny styl marynowania, który został jednak udoskonalony pod postacią mokrej marynaty Jerk Sauce (zasadniczo jest jej bazą). Z marynaty robi się także sos do maczania przygotowanego już mięsa czyli Jerk Dipping Sauce.
Poniżej przepis na wszystkie trzy mieszanki
Przepis na domowy sos Jamaican Jerk Rub.
Składniki:
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 2 łyżeczki suszonego czosnku czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatułowej
- łyżeczka suszonego chilli
Dobrze wymieszać wszystkie składniki np. w moździerzu.
Mieszanką nacierać umyte i dobrze osuszone mięso. Marynować należy conajmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Dziś częścięj niż suchą używa się mokrą marynatę Jamaican Jerk Sauce. Jej przygotowanie nie powinno nastręczyć większych kłopotów.
Składniki:
- 1 – 2 chilli Scotch Bonnet, Jalapeno ew. Habanero (w zależności jak ostra ma być marynata)
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 6 – 8 ząbków czosnku
- 50 gr cukru brązowego
- 3 łyżki octu winnego
- łyżka suszonego tymianku
- cebula, grubo pokrojona
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatułowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka soli
- łyżeczka imbiru (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki zmielić w blenderze lub malakserze. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco wody.
Zasadą jest, że przygotowany sos dzieli się na trzy części. W pierwszej marynuje mięso – wcześniej można je natrzeć Jerk Rub i marynować conajmniej kilka godzin. Drugą część używa się już w czasie smażenia ew. grillowania do bejcowania mięsa. Pozostała jest bazą do Jerk Dipping Sauce. Jego przygotowania nie nastręcza wiele trudności:
Do 250 ml Jamaican Jerk Sauce dodać 2 łyżki pomidorowej pasty (może być nawet ketchup), 2 łyżki octu winnego i łyżkę cukru brązowego.
Wszystkie składniki w małym rondlu lub na patelni przez około kwadrans dusi się razem na małym ogniu
W przepisie na filmie do przygotowania marynaty Jerk zamiast cukru wykorzystano melasę, a sól zastąpiono sosem sojowym, co dziś jest już powszechną praktyką.