Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Kaki / Persymona / Szaron | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kaki / Persymona / Szaron


Persymona to roślina już w starożytności uprawiana na terenie Chin oraz Korei. Jej odmiany niezależnie rozwijały się jednak pod różnymi szerokościami geograficznymi (sama nazwa Persymona wywodzi się z języka Nahuatl, stosowanego przez Indian Mezzoamerykańskich). Jej zaletą jest odporność na mrozy przez co rozprzestrzeniła się na całym świecie. Ma żółte okrągłe owoce o średnicy ok 7 – 8 cm. Miąższ jest pomarańczowy, może być twardy lub nieco galaretowaty, a przy tym bardzo soczysty. Jada się go raczej na surowo.
Do Persymony zwanej przez botaników Hurmą zdążyło już przylgnąć wiele nazw takich jak Kaki, Szaron czy Jabłko Orientu. Wszystko zależy od odmiany – np. Kaki to kultywar wywodzący się z Chin, a Szaron z Izraela – wyhodowano go na równinie Szaron.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych