Kampania to przede wszystkim Neapol. Przez wieki to właśnie książęta i królowie zamieszkujący kolejne zamki stolicy nadawali ton kuchni. Co istotne okoliczność była o tyle ciekawa, że zwykle byli to cudzoziemcy – przede wszystkim Hiszpanie i Francuzi. Ci ostatni mieli do Neapolu ponoć przywieźć ryż, który później zawędrował na północ Włoch. Więcej dzisiejszych dań na koncie mają jednak Francuzi – ziemniaczany placek Gattò to w tym względzie szczególnie silna pozycja miejscowej kuchni. Od XIX wieku Neapol to jednak już przede wszystkim jedzenie ulicy i dwa miejscowe klasyki Pizza oraz Spaghetti przez całe lata sprzedawane w obwoźnych garkuchniach.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Crocchè (Krokiety ziemniaczane)
- Mozzarella in Carrozza (Panierowana Mozzarella)
- Panuozzo
- Scagliozzi (Smażona polenta)
Pizza
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Gattò (Neapolitański placek ziemniaczany)
- Impepata (Pepata) di cozze (Małże z papryką)
- Linguine alla Vongole (Linguine z małżami wenus)
- Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
- Pasta alla Puttanesca (Makaron z pomidorami, anchovis, oliwkami i kaparami)
- Spaghetti alla Napoletana (Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Coniglio all’Ischitana (Królik z wyspy Ischia)
- Polipo alla Luciana (Ośmiornica alla Luciana)
- Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
- Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
Smaki
Przyprawy
- Colatura di alici di Cetara (sos sardelowy)
Warzywa i owoce
- Friarielli (rzepa brokułowa)
Produkty zbożowe i oleje
- Cannelloni (makaron)
- Friselle (pieczywo)
- Linguine (makaron)
- Paccheri (makaron)
- Spaghetti (makaron)
- Zeppole (makaron)
Sery i nabiał
- Bebè di Sorrento
- Caciocavallo
- Cacioricotta
- Cacioricotta di capra
- Caciottina canestrata di Sorrento
- Manteca
- Mascarpone di Battipaglia
- Mozzarella
- Pecorino Bagnolese
- Provolone
- Ricotta di Bufala Campana
- Scamorza