Kapusta Pastewna zwana też Kapustą Głąbiastą (łac. Brassica oleracea var. Medullosa) to jedna z odmian Kapusty Warzywnej. Rośnie na długich 2 m łodygach i ma duże liście. W Polsce głównie uprawiana jest jako roślina pastewna, w innych częściach Europy znalazła zastosowanie w kuchni. Szczególnie popularna jest na półwyspie Iberyjskim, gdzie docenia się jej nieco ostrzejszy smak jest na Bałkanach. Rastika w Chorwacji i Bośni oraz Rasztan w Serbii oraz Czarnogórze używana jest m.in. do zawijania gołąbków. Uprawia się tu w ogródkach, a liście obrywa całą zimę, aż do wiosny. Bardzo podobna jest to Kapusty Liściastej zwanej też Galicyjską. Obie, podobnie jak Jarmuż należą do grupy kapust Acephala, które nie tworzą główek – na co wskazuje ta nazwa – ale mają liście rosnące swobodnie na łodydze.