Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Karamel Masakan/Nuoc Mau (Syrop karmelowy) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Karamel Masakan/Nuoc Mau (Syrop karmelowy)


Czy to malajski Karamel Masakan czy wietnamski Nuoc Mau w kuchni Azji Południowo-Wschodniej gęsty karmelowy sos, a wręcz syrop to ważny element. I wbrew pozorom nie chodzi tu o dodatek do słodyczy czy nawet napojów, ale do dań obiadowych i przekąsek. W Singapurze dodaje się go np. do makaronów, a przede wszystkich do ciasteczek z rzodkwi Chai Tow Kway.
Pod tym względem najbliżej mu do indonezyjskiego Kecap Manis w samej Malezji znanego jako Kicap Lemak. Nie jest to jednak pochodna sosu sojowego, ale prosta receptura bazująca na skarmelizowanym cukrze. Dlatego można go nawet przyrządzić samemu (ew. zastąpić innym syropem karmelowym) – jak się do tego zabrać na filmie powyżej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych