Jest to rodzaj pasztecików wywodzących się z Karelii, obszaru Finlandii położonej tuż przy granicy z Rosją. Są one na tyle charakterystycznym produktem tej krainy, że zostały objęte nawet europejską ochroną regionalną. Karjalanpiirakat są produktem wyjątkowo zbożowym. Ciasto powstawało i powstaje przede wszystkim z mąki żytniej, rzadziej pszennej (w okolicach jeziora Ładoga). Farsz pierwotnie robiony był z jęczmienia oraz mieszanki mielonych ziaren Talkkuna. Póżniej w XIX wieku wzbogacono go o ziemniaki, gryki, a nawet proso oraz ryż. Dziś jest to też najpopularniejszy składnik.
Składniki:
Ciasto:
– 200 gr mąki żytniej
– 75 gr mąki pszennej
– 200 ml wody
– 1,5 łyżeczki soli
Farsz:
– 250 gr ryżu
– 900 ml mleka
– 500 ml wody
Dodatki:
– 100 ml mleka
– 100 gr masła
– 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane
– 125 gr serka wiejskiego
Przygotowanie:
- W garnku zagotować ryż z wodą. Gotować tak długo aż ziarno wchłonie całą wodę.
- Dodać mleka, wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze trzy kwadranse, całość regularnie mieszając.
- Kiedy ryż wchłonie mleko posolić go i odstawić.
- Z obu rodzajów mąki zagnieść ciasto. Kilka raz rzucić o blat i odstawić na pół godziny.
- Ciasto podzielić na dwanaście części. Uformować w krążki i rozwałkować aby miały około 15 cm średnicy (można też uformować ja na kształt elipsy).
- Piekarnik rozgrzać do 250 st.C.
- Na każdym placku ułożyć nieco ryżu, a brzegi lekko podwinąć do środka.
- Placki piec około kwadransa aż się zrumienią.
- W garnku rozpuścić pozostałe mleko i połowę masła. Zwilżyć nimi świeżo upieczone placki.
- Placki ułożyć w stos, zawinąć w papier kuchenny następnie ręcznik i odstawić na kilka minut.
- Pozostałe masło, jajka oraz ser wymieszać na pastę (tzw. Munavoi) i smarować nią placki.