Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Kasztany Wodne / Orzechy Wodne | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kasztany Wodne / Orzechy Wodne

Kasztany czy też Orzechy Wodne to określenie zasdniczo obejmujęce dwie różne rośliny:
Kotewka Orzech Wodny (łac. Trapa natans L. oraz Trapa bicornis) to roślina wodna, częściowo zanurzona. Jest bardzo starą, dziko rosnąca rośliną. W Europie uprawiana była jeszcze w XVIII wieku (do dziś można je znaleźć na południu Polski). Obecnie uprawia się ją w Indiach (Singhara i Paniphal) i na Dalekim Wschodzie. Ma niezbyt duże czane orzechy, nieco większe niż Laskowe. Jada się je na surow, gotowane, a po zmieleniu uzyskuje się mąkę (w Indiach znana jako Singhare Ka Atta)
Chiński Kasztan Wodny (Eleocharis dulcis; synonyms E. equisetina, E. indica, E. plantaginea, E. plantaginoides, E. tuberosa, E. tumida) rośnie na terenach bagnistych przede wszystkim w Chinach. Ma długie, wystające ponad wodę łodygi. Same owoce o wielkość sporego kasztan mają jasny, chrupiący i słodki miąższ. Jada się je na surowo, gotowane, pieczone a także marynowane (w Polsce można je kupić w puszce). Zmielone dają mąkę z której w Chinach robi się ciastka.
W Ameryce popularne jest serwowanie kasztanów jako przekąsek: na wykałaczce, zawiniętych w boczek i zapieczonych.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych