Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Kava / Kava-Kava / Pieprz metystynowy | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kava / Kava-Kava / Pieprz metystynowy


Kava lub Kava-Kava to rodzaj pieprzu zwanego Pieprzem Metystynowym (łac. Piper methysticum) czyli odurzającym. Ta, wywodząca się z Mikronezji roślina, jest bowiem podstawą naparu o lekkim działaniu psychoaktywnym, relaksacyjnym (używane są przemielone korzenie rośliny). W ten właśnie sposób jest stosowany na wyspach Pacyfiku. W Polsce od 2009 jest zakazana i traktowana jako narkotyk.


[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych