Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)


Kedgeree to obok Devilled Kidneys dowód nie tylko na to jak bardzo dziwne i ciężkie bywa brytyjskie śniadanie. Obie te poranne potrawy pokazują także na ile młoda jest tradycja English Breakfast. Oba przepisy czerpią bowiem z kuchni indyjskiej – ich istotny elementem jest chutney oraz curry – która w Wielkiej Brytanii pojawiła się dopiero w XIX wieku, a popularność zyskała w epoce Wiktoriańskiej.
Co do zasady, tradycyjnie w Kedgeree używa się ryby wędzonej, ale coraz częściej sięga się także po rybę świeżą – tak jak Nigella Lawson na filmie poniżej.

Składniki:

– 300 – 400 g wędzonej ryby najlepiej dorsza lub łupacza, ew. turbota, a nawet łososia (w ten sam sposób można używać także świeżą rybę – można jej dać nieco więcej, około pół kg)
– 250 gr ryżu długoziarnistego
– łyżka curry w proszku
– szczypta chili w proszku
– pół łyżeczki kurkumy
liść laurowy
– 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę
– 300 ml mleka
– 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

    • Ryż ugotować na sypko
    • Rybę włożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem w takich samych proporcjach (po 300 ml). Dodać liść laurowy i kurkumę, płyn doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i na 10 minut pozostawić w nim rybę.
    • Po odsączeniu i ostudzeniu rybę podzielić na duże kawałki
    • Na patelni roztopić masło. Dodać curry i chili. Smażyć minutę.
    • Do przypraw dodać ryż i dobrze wymieszać. Włożyć także kawałki ryby i delikatnie wymieszać.
    • Całość smażyć minutę. Posypać jajkiem i pietruszką. Podawać na tostach.


(Poniżej przepis na Kadgeree w wykonaniu Nigelli Lawson, która zamiast wędzonej używa świeżą rybę)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych