Kedgeree to obok Devilled Kidneys dowód nie tylko na to jak bardzo dziwne i ciężkie bywa brytyjskie śniadanie. Obie te poranne potrawy pokazują także na ile młoda jest tradycja English Breakfast. Oba przepisy czerpią bowiem z kuchni indyjskiej – ich istotny elementem jest chutney oraz curry – która w Wielkiej Brytanii pojawiła się dopiero w XIX wieku, a popularność zyskała w epoce Wiktoriańskiej.
Składniki:
– pół kg filetów z dorsza lub turbota
– 250 gr ryżu długoziarnistego
– łyżka curry w proszku
– szczypta chili w proszku
– 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Ryż ugotować na sypko
- Rybę włożyć do garnka, zalać wodą tak aby ją przykryła. Ugotować i pozostawić na 10 minut w gorącej wodzie z gotowania.
- Rybę podzielić na duże kawałki
- Na patelni roztopić masło. Dodać curry i chili. Smażyć minutę.
- Do przypraw dodać ryż i dobrze wymieszać. Włożyć także kawałki ryby i delikatnie wymieszać.
- Całość smażyć minutę. Posypać jajkiem i pietruszką. Podawać na tostach.