Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Kencur / Proh horm / Waan horm / Sha Jiang | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kencur / Proh horm / Waan horm / Sha Jiang

Kencur (łac. Kaempferia galanga) to przyprawa korzenna zwana niekiedy także Imbirem Aromatycznym lub Imbirem Piaskowym ewentualnie bardziej poetycko Lilią Zmartwychwstania. W istocie zalicza się do jednej z czterech przypraw określanych mianem Galangal. Co istotne nazwa Kencur odnosi się niekiedy także do tzw. Galangalu Mniejszego – obie różne gatunkowo przyprawy są bowiem często mylone. Jest ona powszechnie używana w Indonezji (na Jawie oraz Bali – tutaj dodaje się do słynnego pieczonego drobiu Betutu), a także w Malezji gdzie dodaje się ją do potrawy Nasi Ulam. W Tajlandii obowiązują dwie jej nazwy (Proh horm/Waan horm) ale nie jest powszechnie używana – jeśli już to raczej jako przyprawa suszona zwana także niekiedy Proszkiem Laotańskim. W Chinach tymczasem używana jest botaniczna nazwa Shan nai oraz handlowa Sha Jiang.

[yellow_box]Odmiany galangalu: Wielki | Mniejszy | Kencur | Chiński Imbir[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych