Khao Soi czy też Khao Soy znaczy tyle co cięty ryż. Aby przygotować ten makaron ryżowy płat ciasta rozkłada się na płótnie, umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodę. Ciasto ugotowane na parze zwija się i tnie nożyczkami. Tak przynajmniej stanowi tradycja w północnym Laosie, gdzie danie to powstało, inspirowane birmański On No Khauk Swe – makaron topi się tu w gęstej zupie.
Gdy Khao Soi dotarło do Tajlandii straciło już jednak jakiekolwiek związki z ryżem – makaron ryżowy zamieniono na pszenno-jajeczny, chociaż sporadycznie używa się też ryżowego vermicelli. W Chiang Mai, stolicy regionu, stało się to rodzajem makaronowej zupy curry (najczęściej z kurczakiem), popularnej wśród ulicznych sprzedawców. Pod wpływem tajskich muzułmanów sos w niektórych wariantach upodobnił się do Kaeng Mussaman i można do niego stosować pastę Nam Phrik Keang Mussaman.
Składniki:
– 200 – 300 gr świeżego makaronu pszenno-jajecznego (najlepiej Bami) – można go nieco podgotować aby zmiękł
– pierś kurczaka (ok. pół kg) pokrojona w kostkę
– 2 puszki mleka kokosowego
– 7 łyżek jasnego sosu sojowego
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– łyżeczka cukru
– sok z połowy limonki
– 4 łyżki oleju
Pasta:
– 5 papryczek chili posiekane
– szalotka posiekana
– 2 cm imbiru posiekanego
– łyżeczka mielonych ziaren kolendry
– pół łyżeczki kurkumy w proszku
Przygotowanie:
- Składniki pasty zawinąć w folię aluminiową i przez minutę opalać nad palnikiem gazowym.
- Składniki pasty wyjąć z foli i zmielić w moździerzu lub malakserze.
- W rondlu pastę wymieszać ze szklanką mleka kokosowego.
- Zagotować i dodać pierś kurczaka, sosy sojowe oraz cukier.
- Kiedy mięso będzie ugotowane dodać resztę mleka i jeszcze raz zagotować.
- W woku rozgrzać olej i smażyć na nim makaron, aż stanie się złoty i chrupiący.
- Serwowanie: do miski wlać nieco curry, a na wierzchu ułożyć makaron.
(Na poniższym filmie przepis na pastę do zupy Khao Soi)