Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Konjac / Język Diabła | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Konjac / Język Diabła

Konjac (łac. Amorphophallus konjac) wywodzący się z subtropikalnych regionów dalekiego wschodu, ze względu na swój niezywkły kształt, znany jest także jako: Język Diabła, Lilia Voodoo czy też Wężowa Palma. Szczególnie popularny jest w Japonii (zwany tutaj Konnyaku), gdzie z jego korzenia pozyskuje się skrobię podobną do tej uzyskiwanej z Jamsu (stąd zwany jest także Słoniowym Jamsem). Po zmieszaniu z wodą robi się mocno galaretowana a później tężeje jak żelatyna – i w takiej wersji zwykle jest sprzedawana w sklepach. W Japonii z Konjacu przygotowuej się więc swego rodzaju elastyczne płaty ciasta w kształcie szerokich wstążek jadane w takich daniach jak Oden i podawane nawet jak Sashimi. Konjac nie ma przy tym zbyt wyrazistego smaku. Ze względu na elastyczność produkuje się z niego także bardzo ceniony makaron Shirataki.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych