Koper Ogrodowy (łac. Anethum graveolens) uprawiany był już w Babilonie. Karierę zrobił szybko we wschodniej części Morza Śródziemnego, gdzie używany był nawet jako środek płatniczy i dość szybko dotarł do Rzymu – tutaj serwowano go gladiatorom jako środek pobudzający. Dobrze przyjął się także w Polsce – zachwycał się nim Mikołaj Rej, który dodawał go do wszystkiego, nawet ćwikły – oraz w krajach nordyckich, gdzie jest jednym z najważniejszych ziół – dodaje się go m.in. do ryb (Gravlax i Sill Dill to najbardziej znane zestawy), a także np. Raków i jest bazą sosu koperkowego. Orzeźwiający aromat ziela koprowego karierę zrobił nie tylko na zachodzie – popularny jest w Turcji (tutaj też stanowi istotny element sosu: Cacik), nawet w Azji Południowowschodniej, szczególnie w Laosie gdzie zastępuje m.in. kolendrę – Tajowie nazywają go zresztą Phak Chi Lao czyli laotańską kolendrą.
Poza liśćmi cenione są także ziarna, w smaku przypominają kminek z lekkim aromatem anyżu. W Europie stosuje się je do marynat. Cenione są także w Indiach.
Zobacz: Koper Włoski
Przepisy z Koperkiem
Skandynawia
– Gravlax (Łosoś marynowany)
– Kokt Laks (Łosoś z wody)
– Sill Dill (Śledź marynowany w koperku)
– Stegt Flæsk (Smażony boczek z ziemniakami)
Finlandia
– Kalakukko (Ciasto z rybami)
– Keitetyt Ravut (Raki gotowane)
Grecja
– Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
– Kalamari Plaki (Kalmary zapiekana w pomidorach)
– Prasopita (Omlet z porami)
– Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
– Tzatziki (Sos jogurtowy)
Turcja
– Cacik (Sos jogurtowy)
– Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
– Kisir (Sałatka z bulgurem)
– Piruhi (Tureckie pierożki z serem)
– Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
– Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
– Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
Tajlandia
– Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)