Kozieradka Błękitna (łac. Trigonella coerulea L., ew. Trigonella caerulea) to gatunek pokrewny bardziej znanej Kozieradki Pospolitej. Ma jednak łagodniejszy od niej smak. Wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i okolicy Kaukazu. Jest jedną z ważnych przypraw kuchni gruzińskiej, gdzie znana jest pod nazwą Uccho Suneli. W Europie popularnością cieszy się w krajach alpejskich: nazywana jest Schabzigerklee (w Szwajcarii) i Zigainerkraut (na południu Austrii). Szwajcarzy używają jej do barwienia sera Schabziger, a Austriacy z Południowego Tyrollu i Włosi z Górnej Addygi aromatyzują pieczywo, przede wszystkim z mąki żytniej: Roggenbrote, Paarl, Passo, Vorschlag oraz Schüttelbrot. Kozieradka dodawana jest też do sałatek, past, dipów, białego sera, smażonych jaj czy też gotowanych ziemniaków. Ogólnie służy do aromatyzowana – używa się zarówno ziaren, jak i liści (również suszonych).