Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Kozieradka Błękitna / Uccho Suneli / Schabzigerklee / Zigainerkraut | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kozieradka Błękitna / Uccho Suneli / Schabzigerklee / Zigainerkraut


Kozieradka Błękitna (łac. Trigonella coerulea L., ew. Trigonella caerulea) to gatunek pokrewny bardziej znanej Kozieradki Pospolitej. Ma jednak łagodniejszy od niej smak. Wywodzi się ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i okolicy Kaukazu. Jest jedną z ważnych przypraw kuchni gruzińskiej, gdzie znana jest pod nazwą Uccho Suneli. W Europie popularnością cieszy się w krajach alpejskich: nazywana jest Schabzigerklee (w Szwajcarii) i Zigainerkraut (na południu Austrii). Szwajcarzy używają jej do barwienia sera Schabziger, a Austriacy z Południowego Tyrollu i Włosi z Górnej Addygi aromatyzują pieczywo, przede wszystkim z mąki żytniej: Roggenbrote, Paarl, Passo, Vorschlag oraz Schüttelbrot. Kozieradka dodawana jest też do sałatek, past, dipów, białego sera, smażonych jaj czy też gotowanych ziemniaków. Ogólnie służy do aromatyzowana – używa się zarówno ziaren, jak i liści (również suszonych).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych