Krewetki to obok Krabów największa rodzina morskich skorupiaków (łac. Caridae), obejmująca prawie 3,5 tys. gatunków rozsianych po wszystkich wodach świata (także słodkich). Powszechnie w obrocie komercyjnym wyróżnia się trzy typy krewetek: koktajlową, tygrysią oraz królewską, spośród których tylko Krewetka Tygrysia (łac. Penaeus monodon) jest odrębnym gatunkiem. To największa z krewetek trafiających na stoły – w Polsce znamy ją z kilkucentymetrowych okazów, niemniej regularnie dorasta do 25 – 30 cm. Zamieszkuje strefę Indo-Pacyficzną (zostały również zawleczone na Karaiby) i szczególną popularnością cieszy się w Azji Południowo-Wschodniej (oraz oczywiście jako produkt eksportowy) – dziś trzy czwarte odłowów pochodzi z farm hodowlanych.
Krewetki Królewskie w rzeczywistości nie są krewetkami, ale Langustynkami drobniejszymi krewnymi Langust, których cechą charakterystyczną są szczypce nie spotykanie u krewetek.
Z kolei Krewetka Koktajlowa to nazwa czysto handlowa, odnosząca się do dowolnych małych okazów tych skorupiaków, które zwykle były przeznaczone do tzw. Cocktailu Krewetkowego.
W rzeczywistości większość krewetek sprzedawanych w Europejskich sklepach to Krewetki Północne (łac. Pandalus borealis) zwane też Pandaletkami lub Krewetkami Norweskimi – to ze względu na fakt, iż ich masowy odłów na początku XX wieku rozpoczęli Norwegowie. Dziś to właśnie te krewetki dominujące w Północnym Atlantyku stanowią 70 proc. tego co trafia na europejski rynek – nie są zbyt duże, największe okazy sięgają 15 – 16 cm. Druga pod względem popularności jest Garnella, zwana też Krewetką Piaskową.
Azjatyckim odpowiednikiem Krewetki Północnej jest Krewetka Białonoga zwana też Białą Krewetką Paycficzną (łac. Litopenaeus vannamei) sięgająca 23 cm długości – gatunek ten został też introdukowany w rejonie Ameryki Środkowej. Jest to gatunek hodowany i to na masową skalę, a jego odłowy są dwa i pół razy większe niż w przypadku wszystkich europejskich krewetek.
W Azji istotne znaczenie mają również niewielkie krewetki Akiami (łac. Acetes japonicus), zazwyczaj przeznaczane na pastę krewerkową.
(Filetowanie krewetek)
Przepisy z Krewetkami
Włochy
– Fritto Misto alla Ligure (Smażone ryby i owoce morza)
– Pollo alla Marengo (Kurczak Marengo)
– Scampi alla Busara (Krewetki królewskie na szybko)
Grecja
– Saganaki (Zapiekana Feta)
Liban i Lewant
– Kreidess Mikli (Smażone krewetki)
Tajlandia
– Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
– Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
– Mee Grob (Makaron smażony na chrupko)
– Pad Thai (Makaron smażony)
– Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)
Malezja
– Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
– Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)
– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
– Mee Siam (Makaron po Syjamsku)
– Pasembur (Sałatka z owoców morza i warzyw)
– Popiah (Nadziewane placki)
Indonezja
– Cucur Udang (Krewetki w cieście)
– Kwetiau Goreng (Smażony makaron ryżowy)
– Nasi Goreng (Smażony ryż)
– Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)
Meksyk
– Ceviche (Owoce morza w marynacie)