Kraje Nordyckie nie jest to definicja etniczna, ale raczej geograficzno-kulturowa. Wedle niej Skandynawia, do której na kontynencie zalicza się Danię, Szwecję oraz Norwegię uzupełniona jest o Finlandię – chociaż odrębna etnicznie i językowo tak długo pozostawała pod wpływem Szwecji, że kulturowo mocno się do niej upodobniła. Te bliskie relacje krajów nordyckich dotyczą także kuchni. Każdy ma swoje własne potrawy narodowe, a jednak wiele wspólnego jest w stylu gotowania, a przede wszystkim używanych składników – bazą są ryby (w pierwszej kolejności dorsz i śledź, ale także łosoś), ale także wieprzowina. Stąd też duża ilosć i różnorodność wędlin, w szczególności kiełbas.
[yellow_box]Regiony: Dania | Finlandia | Norwegia | Szwecja [/yellow_box]
Przyprawy
- Læsø Salt (sól)
- Piffi Allkrydda (mieszanka przyprawowa)
Warzywa i owoce
- Lakka / Multe / Molte / Hjortron (malina moroszka)
- Lingonberry (borówka czerwona)
- Mesimarja (malina tekszla)
- Palsternacka (pasternak)
Produkty zbożowe i oleje
- Alekage / Alebrod (pieczywo / placek)
- Flatbrød (placki)
- Fläskpannkaka (placek)
- Grovbrød (chleb)
- Knäckebröd / Hårt Bröd / Hårdbröd / Spisbröd / Knækbrød / Knekk (pieczywo)
- Krotekaker / Hardangerkaker (placki)
- Lefse: Tykklefse, Tynnlefse, Potelefse, Hardangerlefse / Lompe (placki)
- Paltbröd (placki)
- Pannkakor / Plättar (naleśniki)
- Rugbrød (pieczywo)
- Tunnbröd (placki)
Sery i nabiał
- Ädel / Ädelost
- Aura
- Bondost
- Brunost
- Castello
- Crema Dania
- Danbo
- Danish Blue / Danablu / Dansk Blåskimmel
- Esrom
- Fionia
- Fil
- Fynbo
- Gamle Ole
- Gammelost / Gamalost
- Geitost / Getost
- Graddost
- Grevé
- Grinzola
- Gudbrandsdalsost
- Havarti
- Herrgård / Herrgårdsost
- Höfðingi
- Hushållsost
- Hytteost
- Jarlsberg
- Keso
- Kryddost
- Lappi
- Leipäjuusto / Juustoleipä
- Maribo
- Mativoi
- Messmör
- Molbo
- Myseost / Mesost / Mysuostur
- Mysingur
- Norvegia
- Nøkkel / Nøkkelost
- Oltermanni
- Prästost
- Prim
- Pultost
- Raejuusto
- Ridder / Ridderost
- Saga
- Samsø
- Skyr
- Snøfrisk
- Svecia / Sveciaost
- Västerbotten
- Viili
- Ymer
Wędliny
- Blodkorv (kaszanka)
- Falukorv (kiełbasa)
- Fenalår (udziec jagnięcy)
- Grillkorv (kiełbaski)
- Isterband (kiełbasa)
- Lenkkimakkara (kiełbasa)
- Leverpostej / Lifrarkæfa / Leverpostei / Leverpastej / Maksapasteija / Leverpastei (pasztet)
- Lompe (kiełbaski)
- Medisterpølse / Medister (kiełbasa)
- Morr / Morrpølse (kiełbasa)
- Mustamakkara (kaszanka)
- Pölsa
- Pølse(kiełbaski)
- Potatiskorv (kiełbasa)
- Prinskorv (kiełbaski)
- Rød Pølse (kiełbaski)
- Rössy (kaszanka)
- Rullepølse / Rullsylta (boczek)
- Saltkød (wołowina)
- Savukinkku (szynka)
- Sylte / Aladobi / Tytina (salceson)
Mięso, ryby i owoce morza
- Boknafisk / Boknasild (ryba suszona)
- Böckling / Bøkling (śledź wędzony)
- Dorsz
- Ikra
- Kiper / Kipper (śledź wędzony)
- Klipfisz (suszony dorsz)
- Łosoś
- Pikling (śledź wędzony)
- Sardynki
- Surströmming (śledzie kiszone)
- Sztokfisz / Tørrfisk (suszony dorsz)
- Śledzie
- Torrfisk (sztokfisz)
- Torsketunger (ozorki dorsza)
Napoje
Przystawki
- Apple-Flask (Bekon z jabłkami i cebulą)
- Æbleflæsk (Bekon z jabłkami i cebulą)
- Blodpalt (Kluski z krwią)
- Dyrlægens Natmad (Kanapka z wątrobianką i wołowiną)
- Finker (Potrawka z podrobów)
- Gravlax / Gravad Lax / Gravad Laks / Gravlaks / Graavilohi / Graavilõhe / Graflax (Łosoś marynowany)
- Inlagd Sill / Marineret Sild(Marynowany śledź)
- Karjalanpiirakat (Placki z ryżem)
- Kroppkakor (Nadziewane kluski ziemniaczane)
- Paistettu Matia (Ikra smażona)
- Palt (Pyzy)
- Pitepalt (Pyzy z mięsem)
- Rakfisk (Kiszone ryby)
- Rårakor / Raggmunk (Placki ziemniaczane)
- Rodbetsallad (Sałatka z marynowanych buraków)
- Sill Dill (Śledź marynowany w koperku)
- Sky (Galareta)
- Sol over Gudhjem (Siekane wędzone śledzie)
- Sursild (Marynowany śledź)
Zupy
- Ärtsoppa (Zupa Grochowa)
- Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)
- Köttsoppa (Zupa mięsno-warzywna)
- Mykyrokka (Zupa mięsna z kluseczkami)
- Øllebrød (Zupa piwna)
- Rössypottu (Zupa z krwawą kiszką)
- Svartsoppa (Czernina)
- Tappaiskeitto (Zupa mięsna z kluseczkami)
Ryby i Owoce Morza
- Bornholmsk Biksemad (Smażony śledź wędzony)
- Fiskbullar (Pulpety rybne)
- Fiskepudding (Pudding rybny)
- Janssons Frestelse (Zapiekanka ziemniaczana z sardynkami)
- Kalakukko (Ciasto z rybami)
- Keitetyt Ravut (Raki gotowane)
- Kokt Laks (Łosoś z wody)
- Ovnsbakt Laks (Łosoś pieczony)
- Ristet Laks (Łosoś grillowany)
- Ristiinnaulittu Lohi / Loimulohi (Ryba z ogniska)
- Rulleal (Węgorz faszerowany)
Mięso i Drób
- Biff Lindström (Wołowina a la Lindström)
- Biksemad (Mięso z ziemniakami)
- Fårikål (Gulasz jagnięcy z kapustą)
- Frykadele (Pulpety)
- Hänt i Veckan (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
- Helstegt Svinekam (Pieczony schab)
- Kåldolmar / Kaalikääryleet (Gołąbki)
- Kottbullar / Kjøttkaker (Pulpety)
- Lammestek (Jagnięcina pieczona)
- Lihapullat (Pulpety)
- Mortensgås / Mårtengås (Pieczona gęś)
- Poronkäristys / Renskav (Steki z renifera)
- Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
- Rosvopaisti (Jagnięcina pieczona w ognisku)
- Skomakarlåda (Steki wołowe)
- Stegt Flæsk (Smażony boczek z ziemniakami)
Sosy
- Brun Sovs (Sos Brązowy)
Porady