Kuchnia Włoska


Kuchnia Włoch to przede wszystkim regiony Italii. W świecie dała się poznać swoim mącznym wariantem pod postacią past i pizzy. To jednak tylko wycinek. Przede wszystkim menu południa kraju, emigrantów z Neapolu, Kalabrii i Sycylii, którzy swoją kuchnię rozwieźli po całym globie. Wędrując na północ wciąż można się napotkać na różne rodzaju makaronu, ale od Rzymu przez Bolonię, aż po Lombardię i Wenecję na stole jest coraz więcej mięs i coraz więcej mocniejszych, bardziej wystawnych potraw. Różnorodność kuchni włoskiej można porównać tylko z bogactwem kulinarnym Francji. Od podnóża Alp, gdzie króluje wołowina, masło, ryż i długo dojrzewające sery, aż po czubek włoskiego buta, z domowej roboty makaronami, mozzarellą i innymi gotowanymi serami, rybami oraz ogromnym bukietem warzyw.

Regiony: Abruzja i Molise | Apulia | Basilicata | Dolina Aosty | Emilia-Romagna | Friulia-Wenecja Julijska | Kalabria | Kampania | Lacjum | Liguria | Lombardia | Marche | Piemont | Toskania | Trydent-Górna Addyga | Umbria | Wenecja Euganejska (Veneto)

Przepisy


Insalata (Sałatki)

Antipasti (Przystawki)

Piadina

Focaccia

Gnocchi

Pitta

Pizza

Polenta

Primi Piatti e Minestrone (Pierwsze Dania i Zupy)

Pasta (Kluski, makarony i pierogi)

Riso e Risotto (Dania z ryżu)

Secondi Piatti (Drugie Dania) – Mięso

Secondi Piatti (Drugie Dania) – Ryby i Owoce Morza



Smaki


Sosy, Pasty, Przyprawy i Smaki

Warzywa i owoce

Pasta (Makaron Włoski)

Pierogi

Pieczywo

Produkty zbożowe

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso

Ryby i owoce morza

Alkohole i Napoje

Porady