Kurkuma w Polsce nazywana także Ostryżem, to roślina korzenna z rodziny imbirowatych. Curcuma to ogólna nazwa całego gatunku obejmującego aż 80 różnego gatunków roślin, a to co my nazywamy Kurkumą (a Anglicy Turmeric) to jeden z rodzajów o nazwie botanicznej Curcuma Longa (zobacz też: Zedoary). Rośnie we wschodniej części Azji, od Indii po Indonezję. Jej cechą charakterystyczną jest żółty kolor który barwi potrawy – stąd też jej inne nazwy, takie jak Żółcień, Szafranica czy też po prostu Szafran Indyjski. Z tego też względu – możliwości zastosowania jako taniego zamiennika szafranu – trafiła do Europy.
Kurkuma ma dość łagodny smak i aromat. Używa się świeżych kłączy, podobnych do Imbiru czy też Galangalu (w Azji południowo-wschodnie) lub suszonej i sproszkowanej przyprawy (m.in. w kuchni hinduskiej). Kurkumą barwie się nie tylko sosy typu Curry (jest głównym składnikiem przyprawy curry), ale także mięsa i ryby.
Funkcjonuje też tzw. Kurkuma Biała, znana też jako Zedoary. Jej korzenie są dużo rzadsze, mają jasną barwę ale jednocześnie bardziej intensywny aromat. W Azji południowo-wschodniej służy ona nie tylko do przyprawiania – korzenie jada się na surowo lub podsmażone z ostrymi sosami.
Przepisy z dodatkiem Kurkumy
Indonezja
– Betutu (Pieczony drób)
– Mee Rebus / Mie Rebus (Makaron w sosie)
– Opor Ayam (Curry z kurczaka)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
– Sate / Satay (Szaszłyki z kurczaka)
– Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
– Soto / Sroto / Tauto / Coto (Indonezyjski bulion)
– Tumpeng (Ryż świąteczny)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
– Murtabak (Placek z jagnięciną)
– Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
– Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
– Nasi Kunyit
– Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)
– Otak Otak / Otah Otah (Ciasteczka rybne)
– Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
– Sup Kambing (Zupa jagnięca)
Tajlandia
– Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
– Kaeng Luang (Żółte curry)
– Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
– Kai Yang / Ping Gai (Grillowany kurczak)
– Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
– Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
– Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
Filipiny
– Adobo (Kurczak duszony w occie)
Meksyk
– Cecina Enchilada / Carne Enchilada (Smażone steki wieprzowe)
– Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
– Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)
Tunezja
– Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)
– Brik / Brick (Smażone pierożki)
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kafteji Tajine (Tajine z warzywami i wątróbką)
– Kamounia (Jagnięcina z podrobami w kminie)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
– Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)
– Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)
– M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Souani Tajiine (Tajine warzywny)
– Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)
– Tajine bil Kharouf / Tajine bil Lahmed (Tajine z jagnięciną/wołowiną)
Liban
– Kibbeh Samak (Pulpety rybne)
Francja
– Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)
Wielka Brytania
– Golden Vegetable Soup (Zupa warzywna)