Lahmacun (Placek z mięsem)


Lahmacun, czyli placek zapiekany z pomidorami i mięsem, ze względu na sposób przygotowania to swego rodzaju turecka pizza. Bynajmniej nie jest to jednak import z Włoch, a wywodzi się z wybrzeża Lewantu – podstawową różnicą jest brak sera używanego do zapiekania. Tego typu dania od wieków jada się w południowo-wschodniej części kraju. Szczególnie popularne było w wioskach, gdzie cała wspólnota piekła swoje Lahmacun w jednym centralnie usytuowanym piecu. Później zdodyło także rynek miast. W przeciwieństwie do pizzy ciasto na Lahmacun tradycyjnie jest zagniatane bez użycia drożdży – jest to rodzaj tureckiej Pity, przypominającej podpłomyk – chociaż wraz z komercjalizacją, coraz częściej jest serwowane we włoskim stylu.

Składniki:

Ciasto:
– 200 gr mąki
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki cukru
– łyżka oliwy
– 200 ml wody
Farsz:
– 200 gr mielonej jagnięciny
pomidor drobno posiekany
– 2 cebule drobno posiekane
– ząbek czosnku, posiekany
chili, drobno posiekane
– pęczek pietruszki, drobno posiekanej
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Z mąki i dodatków zagnieść ciasto stopniowo dolewając wody. Kiedy będzie jednorodne, rzucić nim o blat i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
  • Wszystkie składniki farszu wymieszać. Posolić i popieprzyć. Odstawić na kwadrans.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  • Ciasto podzielić na cztery kawałki. Z każdego uformować kulkę, po czym obsypać mąką i rozwałkować je na cienkie placki.
  • Farsz równo rozłożyć na wszystkich plackach.
  • Lahmacun zapiekać w rozgrzanym piecu około 10 minut.


Lahmacun zazwyczaj jada się ręką popijając ayranem.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

/Fot: Benoît Prieur / CC BY-SA 4.0//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych