Lahmacun, czyli placek zapiekany z pomidorami i mięsem, ze względu na sposób przygotowania to swego rodzaju turecka pizza. Bynajmniej nie jest to jednak import z Włoch, a wywodzi się z wybrzeża Lewantu – podstawową różnicą jest brak sera używanego do zapiekania. Tego typu dania od wieków jada się w południowo-wschodniej części kraju. Szczególnie popularne było w wioskach, gdzie cała wspólnota piekła swoje Lahmacun w jednym centralnie usytuowanym piecu. Później zdodyło także rynek miast. W przeciwieństwie do pizzy ciasto na Lahmacun tradycyjnie jest zagniatane bez użycia drożdży – jest to rodzaj tureckiej Pity, przypominającej podpłomyk – chociaż wraz z komercjalizacją, coraz częściej jest serwowane we włoskim stylu.
Składniki:
Ciasto:
– 200 gr mąki
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki cukru
– łyżka oliwy
– 200 ml wody
Farsz:
– 200 gr mielonej jagnięciny
– pomidor drobno posiekany
– 2 cebule drobno posiekane
– ząbek czosnku, posiekany
– chili, drobno posiekane
– pęczek pietruszki, drobno posiekanej
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Z mąki i dodatków zagnieść ciasto stopniowo dolewając wody. Kiedy będzie jednorodne, rzucić nim o blat i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
- Wszystkie składniki farszu wymieszać. Posolić i popieprzyć. Odstawić na kwadrans.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Ciasto podzielić na cztery kawałki. Z każdego uformować kulkę, po czym obsypać mąką i rozwałkować je na cienkie placki.
- Farsz równo rozłożyć na wszystkich plackach.
- Lahmacun zapiekać w rozgrzanym piecu około 10 minut.
Lahmacun zazwyczaj jada się ręką popijając ayranem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)
/Fot: Benoît Prieur / CC BY-SA 4.0//