Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Lebioda Kreteńska / Dyptyma Kreteńska | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lebioda Kreteńska / Dyptyma Kreteńska


Jak sama nazwa wskazuje Lebioda Kreteńska (łac. Origanum dictamnus) wywodzi się z największej greckiej wyspy. Ma tu zastosowanie zarówno zielarskie jak i spożywcze. Przez wieki uznawana była za afrodyzka i w ten sposób trafiła do kuchni. Dziś kreteńczycy robią z niej przede wszystkim napary ziołowe.








[yellow_box]Odmiany oregano czyli lebiodki: Pospolite | Majeranek | Syryjskie | Amańskie | Kreteńska | Gładkie | Greckie | Okrągłolistne [/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych