Limonka Kaffir / Papeda


To rodzaj cytrusa rosnącego w Azji Południowo-wschodniej. Sok Limonki Kaffir jest zbyt cierpki aby był istotnym elementem kuchni (częściej wykorzystywany jest w medycynie naturalnej). Powszechne zastosowanie w przyprawianiu zup (np. Tom Yum) oraz curry (Kaeng) znalazła za to skórka limonki – szeczególnie w Tajlandii, Laosie i Kambodży – oraz liście Kaffir (także w Indonezji,  na Jawie i Bali).
Liście kaffiru można zawsze zastąpić skórką zwykłej limonki – 2 liście odpowiadają jednej łyżeczce skórki.

Nazewnictwo:
Indonezja: Jeruk purut, Limo purut
Malezja: Limau purut
Filipiny: Kabuyau, Kulubut, Kolobot
Birma: Shouk-pote
Kambodża: Krauch soeuch
Laos: Khi-hout
Tajlandia: Ma kruut, Ma groot
Wietnam: Trúc

(Krótka instrukcja jak posiekać liście limonki Kaffir)



Przepisy z dodatkiem limonki kaffir i jej liści


Indonezja

Betutu (Pieczony drób)
Dendeng (Wołowina smażona na ostro)
Soto / Sroto / Tauto / Coto (Indonezyjski bulion)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
Kai Yang / Ping Gai (Grillowany kurczak)
Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych