To rodzaj cytrusa rosnącego w Azji Południowo-wschodniej. Sok Limonki Kaffir jest zbyt cierpki aby był istotnym elementem kuchni (częściej wykorzystywany jest w medycynie naturalnej). Powszechne zastosowanie w przyprawianiu zup (np. Tom Yum) oraz curry (Kaeng) znalazła za to skórka limonki – szeczególnie w Tajlandii, Laosie i Kambodży – oraz liście Kaffir (także w Indonezji, na Jawie i Bali).
Liście kaffiru można zawsze zastąpić skórką zwykłej limonki – 2 liście odpowiadają jednej łyżeczce skórki.
Nazewnictwo:
Indonezja: Jeruk purut, Limo purut
Malezja: Limau purut
Filipiny: Kabuyau, Kulubut, Kolobot
Birma: Shouk-pote
Kambodża: Krauch soeuch
Laos: Khi-hout
Tajlandia: Ma kruut, Ma groot
Wietnam: Trúc
(Krótka instrukcja jak posiekać liście limonki Kaffir)
Przepisy z dodatkiem limonki kaffir i jej liści
Indonezja
– Betutu (Pieczony drób)
– Dendeng (Wołowina smażona na ostro)
– Soto / Sroto / Tauto / Coto (Indonezyjski bulion)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
– Kaeng Chu Chi Pla (Czerwone rybne curry)
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
– Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)
– Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
– Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
– Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
– Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
– Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
– Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
– Kai Yang / Ping Gai (Grillowany kurczak)
– Nam Phrik Kaeng Khiao Wan (Zielona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)
– Nam Phrik Kaeng Pa (Pasta do leśnego curry)
– Nam Phrik Kaeng Phet Daeng (Czerwona pasta curry)
– Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
– Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)
– Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)