Liść Laurowy / Wawrzyn Szlachetny / Liść Bobkowy


Laur (łac. Laurus Nobilis) to jedno z najbardziej szacownych ziół pod słońcem. Zdobiło czoła zwycięzców starożytnych igrzysk oraz rzymskich Cesarzy. Jest symbolem ludzi nobliwych. Nawet słowo bakałarz wywodzi się z francuskiego baccalaureat czyli właśnie liść lauru (nie wspominając już o laureacie). Wawrzyn nie mniej ceniony jest zresztą dziś. O jego pozycji stanowi chociażby obowiązkowy udział we francuskiej mieszance przyprawowej Bouquet Garni oraz angielskiej Fagot of Herbs. Ponadto bez Lauru nie ugotuje się dobrego wywaru, czy to we Francji, w Polsce czy nawet na dalekim wschodzie. Do tego dochodzą jeszcze różnej maści mięsa duszone i pieczone, marynaty, pikle, syropy, octy etc.

Przepisy z Liściem Laurowym


Liban

Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tunezja

Lablabi (Zupa z ciecierzycy)

Turcja

Balik Çorbası (Zupa rybna)
Haşlama (Mięso gotowane)
Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)
Sips (Kurczka w mleku)

Grecja

Capama / Kapama (Mięso duszone)
Giouvetsi / Youvetsi (Gulasz zapiekany z makaronem)
Lagos Stifado (Gulasz z Królika)
Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Prasopita (Omlet z porami)
Stifado (Grecki gulasz)
Tava (Pieczona jagnięcina)

Chorwacja

Idyla od Smuđa (Roladki z sandacza)
Lički Kupus (Chorwacki bigos)
Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)
Prebranac (Zapiekana fasola)

Słowenia

Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)

Serbia

Pasulj (Serbska zupa fasolowa)

Austria

Tafelspitz (Rumsztyk gotowany w wywarze)

Czechy

Kulajda (Zupa grzybowa)
Nakládaný Hermelín (Marynowane Hermeliny)
Svíčková na Smetaně (Rumsztyk w śmietanie)
Utopence (Marynowane serdelki)

Włochy

Abbacchio al Forno con Patate (Jagnięcina pieczona z ziemniakami)
Anguilla Ai Ferri (Węgorz z rusztu)
Capitone Marinato (Węgorz marynowany)
Cima Ripiena (Nadziewany mostek cielęcy)
Coniglio con Olive Taggiasche (Królik z oliwkami)
Fegatelli (Pieczona wątróbka)
Involtini di Pesce Spada (Roladki z miecznika)
Manzo Brasato / Brasato al Barollo (Wołowina duszona w winie)
Minestra di Fagiole e Orzo (Zupa fasolowa z kaszą)
Pappa al Pomodoro (Chlebowa zupa pomidorowa)
Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)
Sarde in Saor (Marynowane sardynki)
Stracotto (Pieczeń wołowa po toskańsku)
Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)

Francja

Baeckeoffe (Zapiekanka mięsno-warzywna)
Daube Avignonnaise (Duszona jagnięcina po awiniońsku)
Civet de Sanglier / Daube de Sanglier (Dzik duszony w winie)
L’Epaule d’Agneau de Pauillac Rôtie Boulangère (Łopatka jagnięca po piekarsku)
Jesus de Morteau au Vin Blanc (Kiełbasa duszona w białym winie)
Manoul / Tripoux (Nadziewane jagnięce żołądki)
Pot au Feu (Wywar z mięsem)
Tourte Lorraine (Pasztet wieprzowy zapiekany w cieście)

Irlandia

Corned Beef with Dumplings and Cabbages (Peklowana wołowina z kluskami i kapustą)

Szkocja

Cullen Skink (Szkocka zupa rybna)

Skandynawia

Finker (Potrawka z podrobów)
Inlagd Sill / Marineret Sild / Sursild (Marynowane śledzie)
Rulleal (Węgorz faszerowany)

Meksyk

Barbacoa (Mięso długo pieczone)
Cabrito en Salsa (Duszona koźlina)
Carnitas (Duszona wieprzowina)
Chilorio (Wieprzowina duszona na ostro)
Escabeche (Ryba w marynacie)
Mechado (Gulasz wołowy)
Adobo (Kurczak duszony w occie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych