Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Mąka Sitkowa | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mąka Sitkowa


Sitkowa to rodzaj mąki – pszennej lub żytniej – poddanej swego rodzaju hybrydowemu przetworzeniu. Do jej przemiału używa się całego bielma jakie jest ziarnie (część odpowiadająca za magazynowanie substancji odżywczych) oraz części okrywy owocowo-nasienną (tzw. otręby) – od odsiania części grubszych otrąb nazwę wzięła sama mąka. Jest to więc coś pomiędzy czystą mąką taką jak Luksusowa (Typ 550), a mąką razową (Typ 2000). Stąd odpowiednia numeracja Mąki Sitkowej – Typ 1400 – która oznacza poziom zanieczyszczenia mąki szczątkami otrębów (wyjaśnienie, patrz: mąka pszenna). Tak samo jak mąka nazywa się pieczywo z niej produkowane: Chleb Sitkowy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych