Makaron Celofanowy (Sojowy)


Makaron Celofanowy w Polsce nazwany został dość niefortunnie Makaronem Sojowym (inne jego nazwy to makaron szklany lub fasolowy). Nie wytwarza się go bowiem z soi, ale skrobi pozyskanej z fasoli moong, rzadziej z manioku (w Korei), canna (w Wietnamie) jamsu lub ziemniaków (to popularny surowiec w Japonii). Nazwę swoją zawdzięcza temu, że po namoczeniu robi się przezroczysty. Ma formę cienkich nitek – stąd nazywany jest vermicelli – dodawanych do potraw zamiast ryżu (także do zup oraz do nadziewania spring-rollsów) i można go niekiedy pomylić z cienkim makaronem ryżowym vermicelli – makaron celofanowy w przeciwieństwie do ryżowego przed namoczenie nie jest kruchy. Najbardziej popularny jest w Chinach.




Nazewnictwo regionalne:
Chiny – Fen Si, Dong Fen, Saifun
IndonezjaSoun, Soon
FilipinySotanghon (tę samą nazwę ma także tutejsza zupa z makaronem celofanowym)
TajlandiaWoon Sen, Wun Sen
Wietnam – Bun Tau (Tao) lub Mien Dong (odmiana produkowana z Canna)
Japonia – Harusame
Korea – Dangmyeon
Indie – Phing lub Fing
Pakistan – Saewiyan

Przepisy z makaronem celofanownym


Tajlandia

Kaeng Jued Wun Sen (Tajska zupa curry)

Malezja

Sup Ayam (Zupa z kurczaka)

Indonezja

Soto (Indonezyjski bulion)

Filipiny

Sotanghon (Zupa z makaronem celofanowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych