Małż Atlasowy (łac. Glycymeris glycymeris) to małż Atlantycki o dość twardym mięsie. Stąd Anglicy uważają najlepiej nadaje się do skarmiania zwierząt stąd też używana przez nich nazwa Dog Cockle, czyli „małż psi”. Całkiem innego zdania pozostają Francuzi i Hiszpanie, którzy nadali mu nazwę „morski migdał” – fr. Amande de mer i hiszp. Almendra de mar. Cenią bowiem jego słodkawy smak przypominający właśnie Migdały (Francuzi używają także nazwy Amande marbrée czyli migdał marmurkowy). Stąd też wzięła się alternatywna polska nazwa Małż Migdałowy. Jeszcze inne skojarzenia mają Włosi, którzy ze względu na wygląd nazywają je Piè d’asino czyli „oślimi stopami”.
We Francji podaje się je podobnie jak Moule np. w klasycznym sosie Marinière, a także krótko podgotowywane w wywarze Court-Bouillon, a nawet na surowo skrapiane cytryną. Stąd jeszcze jedna alternatywna nazwa Huître du pauvre czyli ostryga dla ubogich.