Manāqīsh nazywany też niekiedy Manakish, Manaeesh lub Manakeesh to rodzaj placka popularnego na całym wybrzeżu Lewawntyńskim – od Turcji po Palestynę. Szczególne wzięcie ma w Libanie i nawet określany jest mianem libańskiej pizzy. Podobnie jak włoskie ciasto zwykle jest wzbogacane dodatkami.
Swoją nazwę wywodzi od czasownika naqasha znaczącego m.n. wytłaczać. Idzie bowiem o to, że w surowym placku palcami robi się wgłębienia, aby dodatki lepiej się układały – przez to w rzeczywistości bardziej przypomina Focaccię, która także poddawana jest tej procedurze. W obu przypadkach nawet sposób przybrania jest podobny. Nie operuje się tu pomidorowym sosem, tak jak w przypadku pizzy, ale pojedynczymi dodatkami. Manāqīsh przede wszystkim posypuje się zaatarem, ewentualnie dodaje ser (zwykle Ackawi lub lewantyńskie odmiany kaszkawała) lub mieloną jagnięcinę. Rzadziej dodaje się ostrą paprykę, liście szpinaku albo kashk.
(Poniżej przepis na niewielkie placki Manāqīsh z zaatarem i serem)