Plama na obrusie, bo tak należy tłumaczyć nazwę Mancha Manteles, zdaje się wskazywać na intensywny kolor dania, a właściwie jego sosu. W rzeczywistości jest to rodzaj mole, którymi słynie południowy Meksyk, a ściślej rzecz biorąc jedno z siedmiu słynnych mole regionu Oaxaca. Każda z odmian ma swoją cechę charakterystyczną. W przypadku Mancha Mateles jest to użycie owoców.
Składniki:
– 2 ćwiartki (udo i podudzie) indyka
– łodyga selera
– marchewka
– cebula przecięta na pół
– 4 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
Mole
– 3 chili ancho
– 30 gr ziaren sezamu
– 8 pomidorów, pokrojone w ćwiartki
– cebula przekrojona na pół
– 2 ząbki czosnku
– pół laski cynamonu
– 4 ziarna pieprzu
– 2 goździki
– 70 gr rodzynek
– 2 łyżki smalcu
– 3 banany, pokrojone w plastry
– 3 plastry ananasa, pokrojone w kostkę
– 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
– 100 gr migdałów pokruszonych (opcjonalnie)
– 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Mięso razem z warzywami i przyprawami umieścić w garnku i zalać litrem wody. Gotować do miękkości i pozostawić w wywarze aż ostygnie. Mięso wyjąć, wyfiletować i pokroić na dość duże kawałki.
- Przygotować mole: papryki chili lekko uprażyć na patelni, po czym zalać szklanką wywaru pozostałego z gotowania mięsa. Zostawić tak na co najmniej 20 min.
- Na suchej patelni uprażyć sezam, pieprz i goździki
- W ten sam sposób zapiec pomidory oraz czosnek i cebulę. Prażyć aż czosnek i cebula zrumienią się, a z pomidorów zacznie schodzi skóra.
- Pomidory obrać ze skóry i zmiksować razem z czosnkiem, cebulą, przyprawami oraz namoczonym chili ancho. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodać nieco wywaru
- W dużym rondu rozgrzać smalec i dodać przygotowaną pastę oraz rodzynki. Posolić. Dusić około kwadransa.
- Dodać owoce oraz cukier. Dusić jeszcze około 20 minut. W razie potrzeby dodać wywaru.
- Około 5 minut przed końcem gotowania dodać kawałki indyka. Podając mole można oprószyć je migdałami.
(Poniższej przepis na Mancha Manteles z kurczakiem – film hiszpańskojęzycznej wersji językowej)