Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Mango | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mango


Gatunków Mango jest około 45. Na świecie najbardziej znane jest Mango Indyjskie, najpopularniejszy owoc Indii uprawiany tu od 4000 lat. Ten i inne gatunki mango rosną także w całej Południowo-wschodniej Azji, poza tym rozprzestrzeniły się w regionach tropikalnych na całym świecie. Ma dość duże owoce (300 – 500 gr) o słodkim miąższu i dość specyficznym, nieco żywicznym smaku. Używa się go do sałatek, dań typu curry, marynuje się, a nawet suszy (proszek nazywany Amchoor służy do zakwaszania potraw) – najpopularniejszy indyjskie danie to jednak chutney z Mango. W Indiach do sałatek dodaje się także młode listki mango.







(Poniżej prosty sposób na obieranie mango)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych