Tradycja przygotowywania Manti, czyli pierożków z mięsem, sięga ponoć jeszcze czasów kiedy Turcy byli nomadami – mówi się, że przepis ten zapożyczyli od Chińczyków. Dziś to specjalność anatolijskiego miasta Kayseri, ale te same pierożki są znane też poza samą Turcją, przede wszystkim w Armenii ale też w tak odległych krajach jak Uzbekistan. Na co dzień Turcy po prostu gotują swoje pierożki na parze. W bardziej uroczystych okolicznościach, czerpie się tradycje z sułtańskiego dworu i podaje w wykwintny sposób – tak jak tu specjalnie je zlepiając, a potem zapiekając. Tego typu przepisy noszą nazwę Seraglio czyli pałacowe.
Składniki:
Ciasto:
– 300 gr mąki
– 40 gr masła
– łyżka oliwy
– białko jajka
– szczypta soli
Nadzienie:
– 100 gr mielonej cielęciny
– 100 gr mielonej jagnięciny
– pół pęczka pietruszki, posiekanej
– mała cebula, posiekana
– jajko
Sos warzywny:
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 pomidory drobno posiekane
– 3 dowolne grzyby, drobno posiekane
– 2 dymki drobno posiekane
– pół zielonej i pół czerwonej papryki, drobno posiekanej
– 3 łyżki oleju
Sos jogurtowy:
– opakowanie jogurtu
– ząbek czosnku, posiekany
– szczypta soli
Ostry sos:
– 50 gr masła
– łyżeczka płatków chili
– łyżka oleju
Inne:
– szklanka bulionu
– wiórki masła (ok. 30 gr)
– łyżka oleju do wysmarowania brytwanny
Przygotowanie:
- Z mąki i dodatków zagnieść ciasto dodając nieco wody. Kiedy będzie jednorodne, rzucić nim o blat i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
- Rękami wymieszać składniki nadzienia dodając nieco soli i pieprzu.
- Piekarnik rozgrzać do 150 st. C.
- Przygotować płaskie żaroodporne naczynie i w środku wysmarować je olejem.
- Ciasto rozwałkować na cienkie podłużne arkusze (najlepiej używać do tego maszynki do makaronu) i pociąć nożykiem na 3 cm kwadraciki.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć odrobinę farszu i złożyć kwadrat na pół, skleić ze sobą brzegi. Bardziej efektownie Manti wyglądają gdy nie zamyka się środka górnej krawędzi, nie mniej wygodniejsze w dalszym przygotowaniu będą, gdy się je zlepi (tak jak na filmie). Wówczas można je także gotować.
- Zlepiane na bieżąco pierożki umieszczać pionowo w żaroodpornym naczyniu, tak aby otwarta część pierożków znajdowała się u góry.
- Pierożki posypać wiórkami masła i całość zapiekać około 10 minut
- W międzyczasie przygotować sos warzywny: poddusić wszystkie składniki na oleju, doprawiając nieco solą i pieprzem, aż zrobią się miękkie; sos jogurtowy: wymieszać składniki; ostry sos: roztopić masło, dodać chili oraz olej i całość jeszcze chwilę podgrzewać.
- Po wyjęciu z pieca pierożki polać jeszcze bulionem. Podawać z przygotowanymi wcześniej sosami.