Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Marula | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Marula


Marula to owoce niezbyt dużego drzewa rosnącego w Afryce Południowej, Zachodniej oraz na Madagaskarze. Są niezbyt duże, a gdy dojrzewają ich skórka robi się żółta. Mają soczysty, kwaskowaty miąższ (zawierają 6 razy więcej witaminy C niż pomarańcze) i charakterystyczny silny aromat. Znane są z tego, że gdy dojrzałe spadają z drzew i zaczynają lekko fermentować stają się przysmakiem słoni. To też spowodowało, że z owoców maruli zaczęto produkować likier Amarula, dziś znany na całym świecie. Z pestek tłoczy się za to Olej Marula.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych