Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)


Mdardara (ew. Mujaddara) czyli swego rodzaju Pilav z soczewicą, to dziś jedno z popularniejszych dań serwowanych w Libanie po zachodzie słońca w czasie Ramadanu. Wbrew pozorom nie jest to jednak potrawa muzułmańska. Jej historia jest dłuższa niż religii Allaha – wcześniej przygotowywali je już chrześcijanie mieszkający na wybrzeżu lewantyńskim.

Składniki:

– 250 gr brązowej soczewicy
– 250 gr ryżu do pilavu
– 2 cebule, drobno posiekane
– łyżeczka cukru
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W rondlu zagotować wodę.
    • Wrzątek nieco osolić, wsypać soczewicę i gotować na ostrym ogniu około kwadransa.
    • W dużym rondlu podgrzać oliwę i około 3 – 4 minuty podsmażać cebulę z dodatkiem cukru.
    • Dodać kolendrę i kmin. Doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę.
    • Do rondla wsypać soczewicę oraz ryż. Całość zalać wodą, która przykryje ryż i soczewicę (musi być jej nieco więcej).
    • Wodę zagotować, rondel przykryć i dalej około kwadransa gotować ryż na małym ogniu.
    • Po kwadransie wyłączyć gaz, ale nie podnosić pokrywki. Garnek pozostawić jeszcze na ok. 10 minut.
    • Ryż wyłożyć na półmisek i oprószyć cynamonem. Można podawać z usmażoną na chrupko cebulą.

Mdardara serwuje się zwykle do mięs lub ryb, a jako dodatek serwuje się jogurt.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych