Mdardara (ew. Mujaddara) czyli swego rodzaju Pilav z soczewicą, to dziś jedno z popularniejszych dań serwowanych w Libanie po zachodzie słońca w czasie Ramadanu. Wbrew pozorom nie jest to jednak potrawa muzułmańska. Jej historia jest dłuższa niż religii Allaha – wcześniej przygotowywali je już chrześcijanie mieszkający na wybrzeżu lewantyńskim.
Składniki:
– 250 gr brązowej soczewicy
– 250 gr ryżu do pilavu
– 2 cebule, drobno posiekane
– łyżeczka cukru
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wodę.
- Wrzątek nieco osolić, wsypać soczewicę i gotować na ostrym ogniu około kwadransa.
- W dużym rondlu podgrzać oliwę i około 3 – 4 minuty podsmażać cebulę z dodatkiem cukru.
- Dodać kolendrę i kmin. Doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę.
- Do rondla wsypać soczewicę oraz ryż. Całość zalać wodą, która przykryje ryż i soczewicę (musi być jej nieco więcej).
- Wodę zagotować, rondel przykryć i dalej około kwadransa gotować ryż na małym ogniu.
- Po kwadransie wyłączyć gaz, ale nie podnosić pokrywki. Garnek pozostawić jeszcze na ok. 10 minut.
- Ryż wyłożyć na półmisek i oprószyć cynamonem. Można podawać z usmażoną na chrupko cebulą.
Mdardara serwuje się zwykle do mięs lub ryb, a jako dodatek serwuje się jogurt.