Mimo niezwykle podobnych nazw Mee Hoon i Mee Hoon Kuah odnoszą się do całkiem innych malajskich makaronów. Pierwszy z nich to cienki makaron ryżowy uznawany za rodzaj makaronu Varmicelli zwany też Bee Hoon i skracany do Bihun. podczas gdy Mee Hoon Kueh, to kluskami domowej roboty, wyrabianymi z pszennej mąki – z rozwałkowanych kawałków ciasta urywa się płatki i gotuje we wrzątku.
Zbieżność nazw wywodzi się z bardzo ogólnego ich rdzenia – Mee w malajskim oznacza makaron, a Hoon tyle co mąka. W przypadku drugiego z nich Kuah oznacza, że jest to makaron używany do zupy. Bardziej ogólna nazwa Mee Kuah czy też Mie Kuah odnosi się zwykle do zawiesistych zup a wręcz sosów z makaronem często utożsamianych z Mee Rebus innym popularnym daniem malajskiego street food.
Z kolei cenki ryżowe Mee Hoon zwykle się podsmaża, tak jak w smażonym Mee Hoon Goreng z którego słynie Singapur.
(Poniżej przepis na rwany makaron Mee Hoon Kuah – zazwyczaj serwuje się w rybnym bulionie, który także zaprezentowany jest na filmie)