Nazwa tego dania zależy od języka w którym się ją wymawia: w Indonezyjski jest to Mie Goreng, a w Malajskim Mee Goreng. Wśród tych narodów jest ono też najbardziej popularny – prawdopodobnie sprowadzili je tu chińscy imigranci adaptując własne Chow Mein. Makaron serwowane jest wszędzie zarówno w restauracjach jak i ulicznych straganach z jedzeniem. Mi Goreng to w tłumaczeniu po prostu smażony (goreng) makaron a dokładnie jajeczno-pszenny makaron Mee/Mie. Można też spotkać tzw. muzułmańską wersję tego dania (mimo, że zarówno Malezja jak oraz Indonezja to i tak kraje z gruntu muzułmańskie) – wówczas mamy do czynienia z Mie Goreng Mamak (przepis na filmie – jako wymienioną w składnikach ostra pastę chili najlepiej użyć sambal oelek). Mie Goreng Basaha to z kolei makaron z dużą ilością sosu – basah oznacza mokry.
Składniki:
– opakowanie (150 – 200 gr.) makaronu Mee
– mięso z 2 udek kurczaka, pokrojone na kawałki
– kapusta bok choy posiekana na plasterki
– 100 gr kiełków fasoli mung
– szalotka, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 4 chili, drobno posiekane
– 2 jajka, lekko rozbite
– 3 dymki posiekane
– 3 łyżki oleju
Sos:
– 3 łyżki kecap manis
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– sok z jednej limonki
– 2 łyżki pasty chili, np. sambal oelek
Przygotowanie:
-
- Składniki sosu wymieszać.
- Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu: na kilka minut zalać wrzątku, po czym odcedzić.
- W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kurczaka. Zrumienić go w czasie kilku minut.
- Dodać czosnek, szalotki i chili. Smażyć jeszcze kilka minut
- Mięso wyjąć z woka i oczyścić go. Rozgrzać olej i wlać do woka jajka smażąc coś na kształt omletu.
- Gdy jajka się zetną dodać bok choi, dymkę, kurczaka, makaron i sos. Smażyć 2 minut delikatnie mieszając.
- Przed podaniem dodać kiełki i jeszcze raz wymieszać.
(I jeszcze jedna wersja dania, tym razem indonezyjska)