Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Mięta Pieprzowa / Peppermint | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mięta Pieprzowa / Peppermint


Mięta Pieprzowa (łac. Mentha × piperita) jest XVIII wiecznym wymysłem angielskich botaników. To krzyżówka Mięty Zielonej i Mięty Nadwodnej. Liście ma owalne, nieco wydłużone, czasem szpiczaste. Dziś jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięty w całej Europie

Mięta pieprzowa występuje w różnych odmianach, m.in:

  • Mięta białą lub francuska (łac. Mentha ×piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens) – najbardziej łagodna
  • Mięta czarna lub brytyjska (łac. Mentha ×piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens) – najmocniejsza
  • Międta węgierska (łac. Mentha ×piperita L. var. silvestris)
  • Mięta belgisjak (łac. Mentha ×piperita var. ouweneelii)

Jej angielska, popularna na świecei nazwa to Peppermint.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych