Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Mimolette | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Mimolette

Mimolette zwany też Boulie de Lille pochodzi właśnie z tego wysuniętego na północ miasta portowego i jest chyba najbardziej znanym produktem spożywczym wywodzącym się z francuskiej Flandri (rejon Nord-Pas de Calais). Ten ser to w gruncie rzeczy francuska wersja holenderskiego Edamera, tyle że pomarańczowa. Historia jego powstania sięga XVII wieku, kiedy to minister Colbert wprowadził embargo na handel z Holandią. Wówczas mieszkańcy francuskiej Flandrii nie mogąc sprowadzać swojego ulubionego sera sami zaczęli go wytwarzać. Sprawa jego produkcji została uregulowana dopiero w 1935 w traktacie między Francją i Holandią – wówczas też pojawiła się oficjlana nazwa Mimolette.
Jest to ser dojrzewający półtora roku, a swoją pomarańczową barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi annato.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych